Bio-augmentatie

Special Forces voor biologische processen: goed getraind, snel en effectief

Onderzoek heeft aangetoond dat de snelheid en effectiviteit van biologische processen sterk stijgt door naast voedingsstoffen ook gespecialiseerde bacteriën of schimmels toe te voegen. Je zou deze gespecialiseerde bacteriën of schimmels kunnen vergelijken met de Special Forces van het leger. Goed getraind, snel en effectief. Ze verdwijnen weer zodra de klus is geklaard. Het toevoegen van deze gespecialiseerde bacteriën of schimmels noemen we ook wel bio-augmentatie .

Een mooi voorbeeld van de toepassing van bio-augmentatie is het toevoegen van gespecialiseerde bacteriën bij het opruimen van verontreinigingen in de bodem. Door de toevoeging van “Special Forces” wordt de verontreiniging versneld afgebroken.

Bioclear earth ontwikkelde een methode voor het snel kweken van gespecialiseerde bacteriën. Vanwege de hoge dichtheid van onze bacteriekweken kan deze vele malen worden verdund zonder dat de kweek haar werkzaamheid verliest. Hierdoor kan met een klein kweekvolume een groot bodemvolume worden gestimuleerd.

Bio-augmentatie is breed inzetbaar voor de circulaire economie

Bio-augmentatie is niet alleen heel goed bruikbaar voor het opruimen van verontreinigingen, maar bijvoorbeeld ook inzetbaar voor het stimuleren van bodemgezondheid, het verbeteren van productie- en vergistingsprocessen en biologische filters.

Dankzij ons in-house laboratorium kunnen wij ook voor uw project effectieve bacteriekweken leveren in een hoge dichtheid. We kunnen voor u berekenen welke hoeveelheid kweek er nodig is in uw situatie.

Wilt u meer weten over de toepassingsmogelijkheden van bio-augmentatie, neem dan contact op met Jeroen Tideman of Eline Keuning.

Jeroen Tideman
Senior adviseur bio-energie
Eline Keuning
Lead soil health