Bodemgezondheid

De onzichtbare kracht onder onze voeten

De onzichtbare kracht onder onze voeten

Veel van wat wij in ons dagelijks leven als vanzelfsprekend beschouwen heeft de bodem als basis. Ons voedsel, drinkwater, energie, grondstoffen danken we allemaal aan de bodem. We maken gebruik van het zelfreinigend vermogen van de bodem en we bouwen onze dorpen en steden erop. De diensten die de bodem ons levert worden ook wel ecosysteemdiensten genoemd. Lees meer over ecosysteemdiensten

Kortom, de bodem is een kostbaar bezit en daarom is kennis van de bodem van essentieel belang of het nu gaat om agrarische beheer, natuurbeheer of het beheer van onze leefomgeving in dorpen en steden.

Anders kijken naar de bodem

Hoe kunnen we de bodem benutten zonder de bodemgezondheid aan te tasten?

Hiervoor moeten we anders gaan kijken en de bodem niet langer zien als alleen een bron om te exploiteren voor ons voedsel, grondstoffen en energie, maar als een levend systeem te vergelijken met onze darmen.

Onze darmen De Bodem
Bacteriën helpen bij voedselvertering en beschikbaar maken van voedingstoffen Bacteriën en schimmels breken afvalproducten af en maken voedingstoffen beschikbaar voor planten
Dragen bij aan ons afweersysteem Zorgen voor een gezonde weerstand tegen ziekteverwekkers
De microbiologische samenstelling is cruciaal voor gezondheid De microbiologisch samenstelling is cruciaal voor bodemgezondheid en productiviteit

Wat zijn de gevolgen als de microbiologische bodemgezondheid is aangetast?

  • Onvoldoende afbraak van stoffen, zoals plantenresten maar ook stikstof.
  • Verhoogde gevoeligheid voor ziektes.
  • Verhoogde gevoeligheid voor te droge of te natte omstandigheden.

Het bodemmicrobioom is de sleutel tot gezonde ecosystemen

Het bodemmicrobioom is de verzameling van alle micro-organismen in de bodem die samen de basis vormen voor vrijwel alle ecosystemen op aarde.

Wij bestuderen het bodemmicrobioom om:

  • Dieper inzicht te krijgen in de processen die zich afspelen in de bodem
  • Verstoringen beter te begrijpen
  • Oplossingen te ontwikkelen voor bodemherstel

Op grond van de kennis die we vergaren over het bodemmicrobioom kunnen we overheden, natuurbeheerders en boeren helpen om de bodem beter te begrijpen en te beheren.

Onderzoek naar de bodem met Next Generation Sequencing?

Onderzoek van de bodemmicrobiologie (microbioom) voeren wij uit met de techniek Next Generation Sequencing (NGS). Hiermee worden stukken DNA in kaart gebracht die uniek zijn voor elk organisme. Vervolgens kunnen we met dit stukje DNA uit een database het bijbehorende organisme identificeren.

Daardoor is het mogelijk om zeer veel informatie te verzamelen over een bodem: wat is de microbiële diversiteit, zijn er bacteriën aanwezig die bijvoorbeeld stikstof kunnen vastleggen, zijn er bacteriën aanwezig die planten kunnen beschermen tegen stress? Door deze informatie te combineren met andere gegevens zoals chemische en fysische parameters krijgen we een unieke inkijk in het functioneren van een bodem.

Lees meer over wat we voor u kunnen doen op onze servicepagina.

Bent u geïnteresseerd in onze werkwijze en wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met Eline Keuning of Jidske Knigge.

Meer over bodemgezondheid

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren