Grenzeloos grondwaterbeheer: samenwerking is de sleutel tot succes

Industrialisatie en intensieve landbouw leveren ons veel voordeel op, maar dagen ons ook uit om de daaraan gekoppelde consequenties te beheersen, zoals de vervuiling van ons grond- en oppervlaktewater.
Verantwoord grondwaterbeheer, nu en in de toekomst, vormde dan ook de aanleiding voor de provincie Groningen ons de volgende vragen te stellen: "Wat is huidige kwaliteit van ons grondwater? Levert dit problemen op voor toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij stedelijke herinrichting, inspelen op klimaatveranderingen en het garanderen van waterbeschikbaarheid voor de landbouwsector? En zo ja, kan een gebiedsgerichte benadering (GGB) daarin oplossingen bieden, zowel in stedelijk als landelijk gebied?"
Ons antwoord is: Ja dat kan! Zeker voor het landelijke gebied bij de aanpak van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten, maar ook voor het vormgeven van ambities in het stedelijke gebied. De sleutel voor een succesvolle aanpak is: samenwerking van alle belanghebbende partijen. Grondwater en ook vervuiling ervan trekt zich niets aan van door ons bedachte grenzen. Dat maakt samenwerken van fundamenteel belang.
Maurice Henssen: "Voor een succesvolle implementatie van een gebiedsgerichte aanpak is het vroegtijdig betrekken van belanghebbenden essentieel. Naast de provincie Groningen zijn daarom ook de gemeenten Groningen, Veendam, Hoogezand-Sappemeer, Oldambt en Stadskanaal actief betrokken. Maar ook Waterbedrijf Groningen en de Waterleidingmaatschappij Drenthe en de twee waterschappen, Hunze en Aa's en Noorderzijlvest. En buurprovincie Drenthe samen met de RUD Drenthe".