
Om welke verontreinigingen gaat het?
De verontreinigingen die met biologische sanering kunnen worden aangepakt zijn uiteenlopend van aard. Ze kunnen ontstaan zijn door chemische wasserijen, garages, benzinestations, industrie of landbouw. Alleen in Nederland al zijn er naar schatting ongeveer 60.000 ernstig verontreinigde locaties.
Veel voorkomende verontreinigingen die geschikt zijn voor biologische afbraak zijn:
- oplosmiddelen zoals tetrachlooretheen (PER)en trichlooretheen (TRI);
- vluchtige aromaten zoals benzeen, ethylbenzeen, tolueen, xyleen;
- minerale olie.
Wanneer is het klaar?
Tijdens het saneringsproces nemen wij bodem- en grondwatermonsters om het proces te volgen en vast te stellen of alles naar wens verloopt. Omdat we veel kennis hebben van biologische processen in de bodem voeren we daarbij alleen de echt noodzakelijke analyses uit tot alle verontreiniging is verdwenen. De duur van de sanering is, afhankelijk van de situatie, enige maanden tot een aantal jaren.
Duurzaam, minder overlast en lagere kosten
Een groot voordeel van deze biologische afbraak is dat wegen en bebouwing gewoon kunnen blijven bestaan. Er hoeft niet te worden gesloopt. De grond hoeft niet te worden afgegraven, afgevoerd en gereinigd. Dit scheelt enorm in kosten en overlast.
In tegenstelling tot afgraven of oppompen van verontreiniging blijf je bij deze methode niet met (rest)verontreiniging zitten. Alles wordt afgebroken tot onschadelijke reststoffen die kunnen worden opgenomen in de natuurlijk kringloop.
Elke sanering vraagt om een eigen aanpak
Bij elke saneringssituatie bekijken we wat de meest effectieve, betrouwbare en kosten-efficiënte oplossing is. Daarvoor doorlopen we samen met u de volgende stappen:
- Wat is de aard en omvang van de verontreiniging.
- Is biologische afbraak haalbaar.
- Ontwerpen van een oplossing op maat.
- Begeleiden van de aanbesteding.
- Begeleiden van de sanering.