Bio-energie

Hernieuwbare energie heeft de toekomst

In het kader van de energietransitie is de doelstelling van de Nederlandse overheid om één van de duurzaamste landen van Europa te worden. Het doel is een energiesysteem te ontwikkelen met minimale CO2-uitstoot, waarbij energie zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen komt en waar dit nog niet lukt fossiele brandstoffen zo schoon mogelijk in te zetten. Een grote en essentiële uitdaging is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor sectoren als scheepvaart, luchtvaart en industrie, die niet eenvoudig kunnen worden verduurzaamd met alleen zonne- en windenergie.

Bioclear earth speelt een actieve rol in deze energietransitie door onderzoek te doen naar duurzame energieproductie via biologische processen om zo afvalstromen om te zetten in waardevolle energiebronnen.

De natuur verspilt niets

Om echte veranderingen te bewerkstelligen moeten we leren om net zo om te gaan met grondstoffen en energie als de natuur dat doet. Daarom kijken wij bij Bioclear earth naar de manier waarop de natuur materiaal recyclet en energie produceert.

De bodem zit vol met bacteriën, schimmels en gisten die in staat zijn om allerlei organisch materiaal af te breken en om te zetten in energie en herbruikbare bouwstenen. Door gebruik te maken van dit soort biologische processen kunnen kringlopen worden gesloten en kan “afval” worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten (groene chemicaliën, meststoffen), maar ook als bron voor energie, bijvoorbeeld groen gas of elektriciteit. Deze natuurlijke manier van hergebruik van reststromen heeft als voordeel dat er niets verspild wordt en dat het CO2 neutraal is.

Innovatieve Technologieën Geïnspireerd door de Natuur

Bioclear earth kijkt naar natuurlijke processen om duurzame oplossingen te ontwikkelen:

  • Oerbacteriën (Archaea): Deze micro-organismen, een van de oudste levensvormen op aarde, hebben unieke eigenschappen die we kunnen benutten voor duurzame energieproductie. Sommige Archaea zijn in staat om CO2 om te zetten in methaan, wat een potentiële bron van biobrandstof is.
  • Micro-organismen voor Bio-vergisting: Elke bio-vergister beschikt over een uniek microbioom, dat bestaat uit een complex samenspel van bacteriën, gisten en schimmels. Deze micro-organismen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van organisch materiaal, waarbij biogas vrijkomt. Door het microbioom te optimaliseren, kunnen we de efficiëntie van het vergistingsproces aanzienlijk verbeteren. Dit resulteert niet alleen in een verhoogde biogasproductie, maar maakt het hele systeem ook robuuster en beter bestand tegen fluctuaties in de aanvoer van biomassa.

Samenwerkingsprojecten voor Duurzame Oplossingen

Bioclear earth werkt actief samen in verschillende projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van bio-energie en duurzame technologieën. Enkele van onze lopende projecten zijn:

  • Micro4biogas: een samenwerkingsconsortium dat werkt aan de optimalisatie van bio-gasproductie.
  • Power2Methane: Onderzoek naar het omzetten van CO2 naar methaangas door micro-organismen.
  • Greenstep: On-site productie van micro-organismen voor bio-vergisters, waardoor de biodiversiteit, functionaliteit en daarmee de robuustheid en performance van de vergister verhoogd wordt.

Bent u geïnteresseerd in onze werkwijze en wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met Jeroen Tideman of Svenja Bents.

Meer over bio-energie

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren