Omgaan met opkomende stoffen: Een uitdaging voor overheden

Onze leefomgeving wordt belast door allerlei chemische stoffen. Sommige zijn recent geïntroduceerd, andere zijn al veel langer aanwezig, maar krijgen pas recent aandacht vanwege hun schadelijkheid. Een voorbeeld dat iedereen zal herkennen is PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), maar denk ook aan medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen.

Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en opkomende stoffen

Onze Rijksoverheid heeft een lijst opgesteld met ongeveer 1.500 Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), die bekend staan als schadelijk, giftig of persistent. Deze ZZS-lijst is aanzienlijk uitgebreider dan bijvoorbeeld de lijst met ongewenste stoffen in de Wet bodembescherming.

Naast de ZZS zijn er ook nog de zogenaamde opkomende stoffen (OS). Dit zijn stoffen waarvan de schadelijkheid nog onbekend is en waarvoor ook geen normen zijn vastgesteld. Potentieel gaat het hierbij om tienduizenden stoffen.

Vanwege onze expertise zijn wij uitgenodigd om deel uit te maken van Het Netwerk 'Medicijnresten uit water Noord-Nederland'. Lees hier meer over dit initiatief.

Wat kunnen wij voor u doen?

Wij bieden overheden en andere betrokken partijen gerichte ondersteuning bij het aanpakken van deze complexe problematiek:

  1. Monitoringsprogramma
  2. Samenwerking en Beleid
  3. Ontwikkeling van Handelingskaders
  4. Innovatieve Effectmetinge
  5. Chemisch Onderzoek inclusief Non-Target Analyse

  1. Monitoringsprogramma's
    Wij bieden uitgebreide monitoringsprogramma's die gericht zijn op:
    • Nieuwe inzichten in het transport van Opkomende Stoffen (OS) en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) door het integrale bodem-water-systeem (bron-pad analyse).
    • Vroegtijdige detectie van OS en ZZS, waardoor sneller en effectiever kan worden ingegrepen.
    • Coördinatie en samenwerking tussen verschillende partijen in de waterketen voor consistente en dekkende monitoring en actiegerichte resultaten.
    • Interpretatie van ZZS-metingen om de risico's en gevolgen beter te begrijpen.
  2. Samenwerking en Beleid
    We adviseren en faciliteren samenwerkingsverbanden van partijen binnen de waterketen, met als doel vroegtijdige signalering van risico's direct door te laten werken naar beleidsmakers en vergunningverleners.
  3. Ontwikkeling van Handelingskaders
    Voor relevante ZZS en OS ontwikkelen wij handelingskaders die overheden en bedrijven ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes over het beheer van bodem, water en (herbruikbare) grondstoffen in relatie tot ZZS.
  4. Innovatieve Effectmetingen
    We werken aan de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde effectmetingen voor bodem en vaste stromen (zoals sediment, afval en grondstoffen), gecombineerd met chemische analyses. Deze metingen richten zich op aspecten zoals mutageniteit, carcinogeniteit, hormoonverstoring, antibioticaresistentie en uitloogbaarheid. Dit is een langdurig traject dat we samen met ketenpartners willen realiseren om een completer beeld te krijgen van de impact van opkomende stoffen.
  5. Chemisch Onderzoek inclusief Non-Target Analyse
    Wij voeren chemisch onderzoek uit, inclusief non-target analyses (NTA), op diverse stortplaatsen in opdracht van gemeenten en provincies om beter inzicht te krijgen in de aanwezigheid en risico's van gevaarlijke stoffen.
     

 

Wij werken graag met u samen aan een veilige leefomgeving

Staat u voor uitdagingen met opkomende stoffen of ZZS in uw regio?  Wij ondersteunen u met advies en technische oplossingen: van monitoring en signalering tot advies en effectmetingen.

Neem vandaag nog contact op met een van onze experts.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren