BUFFER+: Revitalisering van veenlandschappen voor een duurzame toekomst

Stelt u zich eens een internationaal initiatief voor dat wordt ondersteund door de Europese Unie, gewijd aan het herstel en de revitalisering van veenlandschappen. Dit is precies wat we met het project Buffer+ voor ogen hebben.
Door samen te werken met 21 partners en 7 geassocieerde organisaties uit Noordwest-Europa willen we veengebieden herstellen, klimaatverandering tegengaan en biodiversiteit bevorderen.
De uitdaging
Veengebieden zijn dé experts van de natuur op het gebied van koolstofopslag en waterbeheer, waardoor ze onmisbaar zijn in onze strijd tegen klimaatverandering. Wereldwijd is ongeveer 30% van alle bodemkoolstof vastgelegd in veengebieden. Door de eeuwen heen hebben menselijke activiteiten in Noordwest-Europa (NWE) geleid tot de ontwatering van deze gronden, waardoor CO2 in de atmosfeer terecht is gekomen in plaats van in de bodem te worden opgeslagen.
Om de economische levensvatbaarheid van strategieën voor het opnieuw bevochtigen van veengebieden te verbeteren, onderzoeken we alternatieven zoals paludicultuur en het vervangen van veensubstraat. Paludicultuur houdt in dat er gewassen worden geteeld in waterrijke of natte gebieden. Zodra veengebieden opnieuw bevochtigd zijn, zorgt de teelt van hoogwatertolerante plantensoorten niet alleen voor de opslag van koolstof, maar levert het ook alternatieve producten op voor boeren.
Een ander probleem is dat veen een bestanddeel is van groeimedia die in de tuinbouw worden gebruikt. Om af te stappen van het gebruik van turf en over te stappen op duurzamere kweekopties, willen we de toegankelijkheid, duurzaamheid en economische haalbaarheid van turfvervangers beoordelen.
Dit zijn maar een paar voorbeelden van de strategieën die in het Buffer+ project worden getest. Alle innovatieve benaderingen binnen het project hebben hetzelfde doel: bijdragen aan het herstel van veengebieden en duurzaam landgebruik.