Routekaart voor het onbekende: omgaan met niet-genormeerde stoffen

In de afgelopen decennia is er een hoop verbeterd als het gaat om milieuproblematiek en zijn er milieurichtlijnen in het leven geroepen voor zaken zoals milieubelasting door industriële chemicaliën, verzuring en uitspoeling van nutriënten. Alleen, technologisch gezien verandert de wereld om ons heen erg snel. Willen we het milieu ook in de toekomst goed beschermen dan moeten we op tijd inspelen op deze veranderingen.
In het verleden was de productie van industriële chemicaliën gericht op het in grote volumes produceren van bulkstoffen. Momenteel vindt er een verschuiving plaats naar meer gespecialiseerde verbindingen, die in kleinere volumes worden geproduceerd. Ook wordt de tijd die nodig is om nieuwe technologieën en producten op de markt te brengen steeds korter. Hierdoor hebben we minder tijd om vast te stellen welke risico’s deze stoffen met zich meebrengen voor ons milieu.
Naast industriële chemicaliën komen er ook regelmatig nieuwe farmaceutische middelen en gewasbeschermers op de markt. Daarnaast worden we geconfronteerd met stoffen zoals microplastics en nanodeeltjes, maar ook ziekteverwekkende micro-organismen. Al deze stoffen kunnen ons (drink)water en onze bodem belasten.