Duurzaam waterbeheer en grondwaterkwaliteit
We staan er meestal niet bij stil, maar het meeste water in steden, dorpen en op het platteland bevindt zich onder onze voeten. Grondwater mag dan vaak onzichtbaar zijn, het is van enorm belang voor mens en milieu.
Het vervult een scala aan functies, denk aan drinkwaterwinning, proceswater voor industrie en irrigatie voor landbouw. De kwaliteit van deze hulpbron behouden en verbeteren is dan ook een belangrijke opgave in ons land. Een verantwoordelijkheid die we in samenwerking tussen provincies, waterschappen, gemeenten, burgers én bedrijven op ons moeten nemen, om zo grondwater op lange termijn veilig en duurzaam te kunnen blijven gebruiken. Niet voor niets komt dit cruciale belang van schoon (grond)water als eerste regel in de Europese Kaderrichtlijn Water naar voren:
“Water is geen gewone handelswaar, maar een erfgoed dat als zodanig beschermd, verdedigd en behandeld moet worden”.
Vragen rond waterbeheer
Om alle functies die (grond)water ons levert goed en veilig te kunnen vervullen worden we met verschillende vragen geconfronteerd:
- Zijn er risico’s bij het gebruik van de huidige kwaliteit grond- of oppervlaktewater?
- Welke grondwaterkwaliteit is nodig, waar willen we naar streven en waarom?
- Als de kwaliteit ontoereikend is, hoe kunnen we deze dan effectief verbeteren?
- Hoe kunnen we de ondergrond gebruiken voor maatschappelijke doelstellingen zoals warmte-koude opslag en wat is het effect daarvan op de grondwaterkwaliteit en op de bodem?
- Hoe zorgen we voor een goede waterberging en hoe past dit in ons riolerings- en, lozingsbeleid en ons streven naar een klimaatadaptieve leefomgeving?
- Hoe zorgen wij ervoor dat kennis omtrent verontreinigingen van grondwater óók in de toekomst geborgd blijft?
- Hoe kunnen we bedrijven en burgers betrekken bij het verbeteren van de waterkwaliteit?