Natuurbodem: het fundament voor biodiversiteit

Onze Natuurgebieden zijn meer dan alleen maar mooie landschapen. Ze fungeren als bibliotheken voor flora en fauna en zijn daarmee essentieel voor het behoud van biodiversiteit.  Een deel van onze natuurgebieden vervult daarnaast een belangrijke rol in drinkwaterwinning.

Helaas wordt onze natuur geconfronteerd met een aantal bedreigende factoren:

  • Industriële activiteiten: uitstoot van afvalstoffen in lucht en water.
  • Intensieve landbouwpraktijken: Overschot van nutriënten zoals stikstof en fosfor, impact van gewasbeschermingsmiddelen en verdroging door intensieve irrigatie.
  • De druk van het verkeer: uitlaatgassen en fijnstof.
  • Urbanisatie: versnippering van natuurlijke Habitats en verstoring van de natuurlijke watercycli.
  • Klimaatverandering: verschuiving van klimaatzones vergt snellere aanpassing van soorten, schade door extreme weersomstandigheden.

Deze factoren hebben een negatieve invloed op de weerbaarheid van de natuur en daarmee ook de bodem die de basis vormt van deze belangrijke ecosystemen.

Een gezonde natuurbodem is cruciaal voor de weerbaarheid van onze natuurgebieden

Natuurbodems zijn heel divers wat betreft hun microbioom - een verzameling van miljoenen micro-organismen zoals bacteriën, archaea en schimmels die samen een ecologische gemeenschap vormen. Deze micro-organismen vervullen een groot aantal cruciale rollen in het natuurlijke ecosysteem. Gezonde natuurbodems helpen bij:

  • Koolstofvastlegging: Ze helpen bij het opslaan van koolstof in de bodem, wat bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.
  • Waterbeheer: Ze beïnvloeden de structuur van de bodem, wat belangrijk is voor waterretentie en het voorkomen van overstromingen en droogte.
  • Plantengroei: Ze ondersteunen de groei van planten door nutriënten beschikbaar te maken.
  •  Ziektebescherming: Ze vormen een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen plantenziekten.

Aantasting van natuurbodems heeft dan ook grote gevolgen.

Bioclear earth en Next Generation Sequencing

Met Next Generation Sequencing (NGS) brengt Bioclear earth het volledige bodemmicrobioom in kaart. Deze technologie helpt ons om te begrijpen hoe menselijke activiteiten de bodem beïnvloeden en biedt inzichten voor herstelmaatregelen. Door NGS-data te interpreteren en te combineren met gegevens over locatie, grondsoort, vegetatie, hydrologie en beheer, kunnen we strategieën ontwikkelen om de biodiversiteit te herstellen en de gezondheid van natuurbodems te verbeteren.

Ecosysteemherstel

De Europese Soil Health Law, die in 2024 wordt uitgerold, richt zich op het voorkomen van bodemdegradatie en het herstel van gezonde bodems tegen 2050. NGS-data kunnen beleidsmakers en natuurbeheerders helpen om effectieve maatregelen te formuleren en te monitoren, bijvoorbeeld voor het verminderen van belasting met nutriënten zoals stikstof en fosfaat, verbeteren van de koolstofopname en het verbeteren van waterkwaliteit.

Neem contact op

Wilt u meer weten over hoe NGS-data kunnen bijdragen aan natuurbeheer en ecosysteemherstel? Neem dan contact op met Bioclear earth. 

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren