Inmiddels is een pilot opgestart om bioregeneratie van fullscale granulaire actieve koolfiltratie te testen met representatief waswater, dat niet alleen metribuzin bevat. Hiervoor is 3000 liter waswater verzameld met middelen die gebruikt worden voor onder andere aardappel- en bloembollenteelt. Het waswater is geanalyseerd zodat we weten met welke stoffen en concentraties we te maken hebben. Ook hebben we een testlocatie gevonden bij een loonwerker om het systeem te kunnen testen.
Wat zijn de voordelen van dit systeem?

Bij gebruik van een traditioneel actieve koolfilter moet ongeveer één keer per jaar de filterpacking worden vervangen. De prognose is dat bij een bioregeneratief GAC filter dit nog maar eens in de 5 tot 10 jaar nodig zal zijn. Dat is een enorme besparing. Een bijkomend voordeel is dat er minder water hoeft te worden gebruikt omdat het gezuiverde water opnieuw gebruikt kan worden voor de reiniging van apparatuur.
Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij LTO Noord en het stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij van de Unie van Waterschappen.