Digestaat: voor een gezonde bodem en bemesting op maat

As part of the new European Green Deal, all participating countries have agreed to become climate-neutral by 2050 at the latest. The production of low-emission fuels such as biomethane can make an important contribution. The "farm to fork" strategy also plays an important role. This means that we all have to move towards a more sustainable production and use of food.

Regeneratief boeren heeft de toekomst

Om optimaal te kunnen blijven produceren voor een groeiende wereldbevolking, zonder de aarde verder uit te putten, is de vraag ontstaan naar een andere manier van landbeheer: regeneratieve landbouw. Bij regeneratieve landbouw staat de bodem centraal en wordt gebruik gemaakt van gewasrotatie en groenbemesters. Dit gaat bodemerosie tegen, zorgt voor meer vastlegging van CO₂ en een deel van de opbrengst kan dienen als veevoer of worden gebruikt voor de productie van biogas en een organische meststof.

De rol van digestaat in de verduurzaming van de landbouw en verbeteren van bodemgezondheid

Vergisting is een duurzame techniek die dierlijke mest en plantaardige reststromen omzet tot energie en digestaat. Digestaat bevat als eindproduct belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium die terug worden gebracht naar de bodem, waardoor de natuurlijke kringloop wordt gesloten. Doordat de makkelijk afbreekbare koolstof al tot biogas is omgezet stimuleert digestaat de bodemorganismen die overweg kunnen met lastiger afbreekbare koolstof en draagt digestaat bij aan de opbouw van stabiele organische stof. In vergisting is de stikstof grotendeels omgezet naar ammonium, een vorm van stikstof die in de bodem weer makkelijk voor planten beschikbaar komt. Trend is om de dikke en de dunne fractie in het digestaat van elkaar te scheiden. De dikke fractie is in te zetten als bodemverbeteraar om organische stof op maat toe te dienen en de bodemstructuur te verbeteren. Ook is via de dikke fractie een overschot aan fosfaat geconcentreerd af te voeren. Uit de dunne fractie is de stikstof via stripping als kunstmestvervanger terug te winnen. Dit maakt niet alleen precisie bemesting mogelijk, maar vermindert ook het gebruik van fossiele kunstmest.

Bioclear earth: expertise in digestaat

Wij bieden gespecialiseerde diensten op het gebied van productie, kwaliteit en toepassing van digestaat. Door de eigenschappen van digestaat in kaart te brengen kunnen wij adviseren over het verder optimaliseren van het digestaat zelf, maar ook over verdere optimalisatie van het vergistingsproces. Via het uitvoeren van praktijkonderzoek beantwoorden wij vragen rondom digestaat, bemesting en bodemgezondheid. Zo is uit een recent door ons uitgevoerd onderzoek gebleken dat digestaat van rundveedrijfmest een positief effect heeft op de schimmel Trichoderma, die bekend staat om zijn ziektewerende en plantengroei bevorderend eigenschappen.

Voor ondernemers:
Producenten en afnemers van digestaat helpen wij door het in kaart brengen van de eigenschappen van het digestaat. Via chemische analyse geven wij inzicht in relevante parameters zoals: aanwezigheid van macro- en micronutriënten; mineralisatie van stikstof; chemische toestand van fosfaat; koolstof-stikstof ratio; hoeveelheden organische stof; opgeloste organische stof; humusverbindingen en effectieve organische stof; de energie-inhoud; het restgaspotentieel; chemisch- en biologisch zuurstofgebruik. We berekenen aan de hand van het digestaat en de biogasproductie het vergistingsrendement van uw installatie. Ook kunnen wij via microbioom analyse de biologische eigenschappen van digestaat in kaart brengen. Aan de hand van het complete inzicht dat door deze analyses ontstaat, adviseren wij over de inzetbaarheid van digestaat en over het optimaal inrichten van vergistingsprocessen met het oog op verdere kwaliteitsverbetering van digestaat.

Voor overheden:
Overheden kunnen wij helpen met het beantwoorden van kennisvragen rondom digestaat, bemesting en bodemgezondheid. Dit doen wij via het uitvoeren van praktijkonderzoek naar de effecten van verschillende typen mest en digestaat op het gebied van bodembiologie, bodemchemie en gewasopbrengst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om digestaat in te zetten voor de verduurzaming van onze landbouw, of wilt u meer weten over digestaat-kwaliteit, neem dan vandaag nog contact op met een van onze consultants.

Neem contact op met Jeroen Tideman of Svenja Bents.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren