Bioclear earth onderdeel van internationaal EU project LANDMARC

Om de doelen van het in 2015 afgesloten Klimaatakkoord van Parijs te halen moeten we met zijn allen hard aan de slag en is er meer nodig dan alleen het uitfaseren van fossiele brandstoffen.
Een belangrijk middel om CO2 terug te dringen, is de vastlegging ervan in de bodem. Om de effectiviteit van dit proces te onderzoeken is door de EU het internationale project LANDMARC opgezet, waarin we bekijken hoe we alternatieve strategieën in landgebruik kunnen benutten om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. In dit wereldwijd uitgevoerde project wordt bijvoorbeeld gekeken naar de effecten van duurzame koffie-, rijst- en peperproductie, agroforestry (wel en niet in combinatie begrazing), teelt van vaste en eenjarige gewassen, natte teelt met hoge grondwaterstanden in veengebieden en inheemse bosbrandmanagement in het Amazonegebied.
Om de effecten van deze verschillende manieren van landgebruik te kunnen meten, maken we binnen dit project gebruik van een combinatie van innovatieve technologieën, de zogenaamde Earth Observation tools. Zo wordt de nieuwste satelliettechnologie ingezet om gegevens te genereren met betrekking tot atmosferische broeikasgasconcentraties, luchtkwaliteit en het in kaart brengen van vegetatie.