Nederland onafhankelijker en duurzamer dankzij efficiëntere productie van Groen gas

De roep om een snellere overgang naar alternatieve energiebronnen is nog nooit zo sterk geweest als na de inval in Oekraïne. Op dit moment importeert Europa nog 90% van haar gas, waarvan ongeveer 45% afkomstig is uit Rusland.
Op 8 maart 2022 heeft de Europese Commissie een plan voorgesteld om Europa ruim vóór 2030 onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen, te beginnen met aardgas. Helemaal van het gas af blijkt een lastige opgave te zijn, omdat er in Nederland veel oudere huizen zijn die niet voldoende geïsoleerd zijn.
Om de productie van Groen gas te stimuleren is er vanaf 2025 een bijmengverplichting van Groen gas voor de gebouwde omgeving. Dit is een onderdeel van een plan van onze overheid om klimaatdoelen op het gebied van CO2-, methaan- en stikstofreductie te bereiken. De ambitie is om per 2030 jaarlijks minstens twee miljard m3 (‘2BCM’) Groen gas te produceren. Dit is bijna een vertienvoudiging van de huidige productie. Een ambitieus doel dat naast grotere onafhankelijkheid van het buitenland ook zal zorgen voor een behoorlijke CO2 -reductie.
Wat is Groen gas?
Groen gas kan onder andere worden gemaakt uit biogas. Biogas is een mengsel van met name methaan en koolstofdioxide en wordt geproduceerd door reststromen zoals mest, GFT, zuiveringsslib, agro residuen te vergisten. Het wordt geproduceerd door biogas op te werken tot aardgaskwaliteit, wat inhoudt dat het aandeel Methaan (CH4) wordt verhoogd tot circa 90%. De hierbij vrijkomende (kort cyclische) CO2 kan worden opgeslagen, of als grondstof ingezet. Dankzij het inzetten van deze opwerkingsstap bij bestaande biovergisters kan de Groen gasproductie in Europa al met een factor 5 worden vergroot. Dit is al een mooi begin, maar er is meer nodig om de productiedoelen te halen.