Industrial Nature

Officieel wordt de term Industrial Nature omschreven als: de regeneratie van natuurlijke vegetatie op een voormalige industriële locatie. Het oorspronkelijke concept is ontstaan eind jaren ‘80 in het Duitse Ruhrgebied. Door het grotendeels verdwijnen van de mijnindustrie werd de deelstaatregering Nordrhein Westfalen voor een nieuwe uitdaging gesteld: wat te doen met een 800 km2 verlaten en verontreinigd industrieel terrein?
Deze vraag leidde tot een nieuw concept “Industrial Nature”: het verontreinigde industriegebied werd omgetoverd tot een groen en modern stedelijk gebied en heeft een enorme ecologische, economische, sociale en culturele impuls gekregen. Het gebied is nu bekend onder de naam “Emscher Park”. Wat het Emscher Park ecologisch gezien erg interessant maakt is dat er planten (deels aangeplant) en dieren voorkomen, die zich aan de moeilijke omstandigheden in het gebied hebben aangepast.
Sommige, vaak zeldzame planten en dieren geven de voorkeur aan de sobere omstandigheden op braakliggende industrieterreinen. In de oude mijnen, cokesfabrieken, smelterijen en steenbergen heeft de natuur gezorgd voor een nieuwe, groene oase van bomen en planten zoals robinia, Canadese guldenroede, Chinese vlinderstruiken en Johanneskruid. Ook vogels, wilde bijen, libellen en kikkers houden zich graag op in dit gebied. Het voormalige industriële rangeer- en verzamelstation is zelfs veranderd in de plek met de hoogste biodiversiteit binnen het Rurhgebied.