Watercorridors: onderdeel van een gebiedsgerichte oplossing voor stikstofreductie
In ons dichtbevolkte land worden water en bodem voortdurend belast door uit- en afspoeling van probleemstoffen uit de industrie, landbouw, huishoudens en verontreinigingen aangevoerd door regenwater. Steeds vaker lezen we verontrustende berichten over stoffen zoals PFAS, medicijnresten, gewasbeschermings-middelen en over de teruglopende stand van insecten en onze (weide)vogels.
Onderzoek heeft aangetoond dat overschrijding van de stikstofnormen grote gevolgen heeft voor de biodiversiteit in de beschermde Natura 2000 gebieden. Een uitspraak van de Raad van state in 2019 omtrent naleving van de stikstofnormen werd direct voelbaar in onze maatschappij en leidde tot de stikstofcrisis. Naast dat we oplossingen moeten zoeken om het probleem bij de bron aan te pakken zijn er gelukkig manieren om bestaande problemen aan te pakken, juist door het inzetten van de natuur!
De watercorridor als onderdeel van een gebiedsgerichte, klimaat-adaptieve oplossing van een complex probleem
Een oase van groen met mooie wandel- en fietsenpaden, langs poelen met ruisend riet, omringd door bloeiende planten, struiken en bomen. Je zou het misschien niet direct verwachten, maar zo’n groene biodiverse zone kan uitstekend worden ingezet bij het reduceren van uitstroom van een teveel aan nutriënten en milieubelastende stoffen uit agrarische gebieden, de industrie en rioolwaterzuiveringen. Wij noemen zo’n gebied een watercorridor. Op basis van een eco-engineeringsontwerp wordt een watercorridor zo ingericht dat probleemstoffen, al dan niet na tijdelijke buffering in de corridor, zoveel mogelijk worden afgebroken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat specifieke bomen en planten, schimmels en bacteriën een belangrijke rol kunnen vervullen in het afbreken van verontreinigingen. Door toepassing van deze natuurlijke afbraak kan een goed ontworpen watercorridor verontreinigd water behandelen en een regeneratief effect hebben op het bodem- en watersysteem.