Microbioom-identificatie: Sleutel tot Duurzaam Landbouwbeleid

Beleidsmakers worden steeds vaker geconfronteerd met complexe beslissingen rond de toekomst van onze landbouw. Belangrijke vragen omtrent de verduurzaming van landbouwpraktijken, de impact van de landbouw op onze natuurgebieden; en tegelijkertijd hoe gaan we om met klimaatveranderingen?

Duurzaamheid en circulaire landbouw: hoe kan de landbouw verduurzamen naar een landbouw waar zoveel mogelijk wordt hergebruikt en de impact op het milieu wordt beperkt?

Klimaatdoelen: hoe kunnen landbouwbedrijven een bijdrage leveren aan de reductie van broeikasgassen en de uitstoot van stikstof en zijn ze beter bestand tegen de weerseffecten van de klimaatverandering

Biodiversiteit en bodemgezondheid: hoe kan de landbouw bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit en de bodemgezondheid te vergroten?

De bodem is een levend systeem

Al deze vraagstukken hebben een gemeenschappelijk factor: de bodem.

De bodem is een levend systeem, vergelijkbaar met onze darmen, dat duizenden soorten bacteriën, archaea en schimmels bevat. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in processen zoals de stikstofkringloop en bescherming van gewassen tegen ziektes. Wanneer dit systeem is verstoord, worden de processen in de bodem belemmert en wordt de bodem ziektegevoelig. Het totaal van micro-organismen in de bodem wordt het microbioom genoemd. Dit microbioom vormt de basis van de vrijwel alle ecosystemen op aarde en laat sterke verschillen zien per locatie, vegetatie en gebruik.

De onderbelicht rol van de bodembiologie

Tot nu toe is binnen het landbouw- en milieubeleid de belangrijke rol van bodembiologie nog onderbelicht. Dit biedt nieuwe kansen, want door naar het microbioom van de bodem te kijken krijgen we meetbare en reproduceerbare inzichten in de processen die zich erin afspelen en daarmee handelingsperspectieven voor een transitie naar een circulaire, klimaatbestendige en regeneratieve landbouw.

Duurzame landbouwpraktijken ontwikkelen = voorbereiden op de toekomst

De nieuwe Europese Bodemgezondheidswetgeving benadrukt hoe essentieel gezonde bodems zijn voor een duurzame toekomst. De wetgeving heeft tot doel om tegen 2050 het volgende te bereiken:

  • Bodemvruchtbaarheid beschermen en verbeteren.
  • Landdegradatie en erosie beperken.
  • Het organische stofgehalte in de bodem verhogen.
  • Verontreinigde bodems identificeren en herstellen.
  • Aangetaste bodems regenereren.
  • Gezamenlijk een eenduidige definitie van gezonde bodems formuleren.

Bioclear earth biedt beleidsmakers een krachtig hulpmiddel om op basis van wetenschappelijk bewijs deze uitdagingen aan te pakken, dankzij microbioom identificatie en interpretatie met Next Generation Sequencing (NGS)-technologie.

Met deze methode brengen we de microbiologische 'vingerafdruk' van bodems gedetailleerd in kaart.  Uit recent onderzoek bij veeteeltbedrijven is bijvoorbeeld gebleken dat landbouwpraktijken een significante invloed hebben op het bodemmicrobioom.

Neem contact op

Wilt u als beleidsmaker of overheidsinstantie meer weten over hoe microbioom-data kunnen bijdragen aan het ontwikkelen en monitoren van effectief landbouw- en duurzaamheidsbeleid? Neem contact op met Bioclear earth voor een gedetailleerde toelichting op de mogelijkheden en implicaties voor uw beleidsterrein.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren