WKO+ = duurzaam koelen en verwarmen met een bonus
Door de toenemende vraag naar duurzame vormen van verwarmen en koelen, is het aantal warmte-koude opslag systemen (WKO) de laatste jaren sterk gestegen. Met name in stedelijk gebied zijn open WKO systemen een goede optie. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 2000 WKO’s in bedrijf.
In de zomer wordt koud grondwater opgepompt om een gebouw te koelen en wordt het opgewarmde water teruggepompt en opgeslagen in de bodem. In de winter wordt dit opgewarmde water vervolgens weer gebruikt om een gebouw te verwarmen. Van deze rondgepompte waterstroom maken wij gebruik voor de kwaliteitsverbetering van het grondwater.
De ontwikkeling van WKO+ is een initiatief van Bioclear earth in samenwerking met Brabant water, T&K Service, de gemeenten Den Bosch, Apeldoorn en Tilburg, de provincie Noord-Brabant, Hydreco, IF Technology, Universiteit Wageningen en Rijkswaterstaat. Doel van het project is het toevoegen van een geheel nieuwe functie aan bestaande en nieuwe WKO’s: het verbeteren van de grondwaterkwaliteit. In stedelijke gebieden worden nog regelmatig chloorkoolwaterstoffen (CKW) aangetroffen in het grondwater. Deze vormen een bedreiging voor de grondwaterkwaliteit, drinkwaterwingebieden en oppervlaktewater. Bovendien kunnen deze verontreinigingen verdere gebiedsontwikkelingen, zoals woningbouw, in de weg staan.