17 december 2019

Drijfmest of verdrijfmest?

2019-12-17 10:56:00

In Nederland zijn boeren al vijfentwintig jaar verplicht om drijfmest in de graszode te injecteren. Dit om de ammoniakuitstoot te beperken. Er komen steeds meer gegevens die erop wijzen dat mestinjectie in de zode nadelig is voor de bodemkwaliteit. Wordt het tijd om dit beleid te gaan herzien en alternatieven voor mestinjectie te ontwikkelen?

De schaalvergroting in de melkveehouderij vanaf de jaren zeventig in de vorige eeuw is mede mogelijk gemaakt door een nieuw stalsysteem, waarbij de koe niet meer vast staat, maar vrij rond kan lopen in een loopstal. De loopstal heeft een voerhek, waaraan de koe naar behoefte kan vreten en ligboxen waarin kan worden gerust. De ligboxenstal of loopstal die in de jaren zeventig aan zijn opmars begon maakt gebruik van een drijfmestkelder, die is afgesloten door roosters, waarop de koeien lopen en waar de mest en de urine van de koe doorheen vallen.

Daarmee begon ook de opmars van drijfmest in plaats van de bekende vaste mest, vermengd met stro die in de traditionele grupstal werd gewonnen, en waarbij de urine van de koe apart werd afgevoerd en bewaard in een gierkelder.

Lees het hele artikel via de link hieronder.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat u vrijblijvend inspireren