Fytotechnologie is een mooi voorbeeld van wat wij bij Bioclear earth noemen: “werken met de kracht van de natuur.” Fytotechnologie is een techniek waarbij we planten en bomen inzetten om verontreinigde grond, sediment, (grond)water en lucht te reinigen.
Jarenlang onderzoek heeft aangetoond dat verschillende planten en bomen heel goed in staat zijn om verontreinigingen af te breken of op te nemen. Ze doen dit op verschillende manieren, bijvoorbeeld door omzetting of vastlegging van stoffen in de wortels, takken en bladeren met behulp van bepaalde enzymen. Ook kan afbraak plaatsvinden door rond de wortels levende bacteriën, schimmels en gisten.
In Nederland is de toepassing van fytotechnologie vooral bekend geworden door de toepassing van helofytenfilters (rietfilters) als onderdeel van de zogenaamde IBA’s (individuele waterbehandelingen van afvalwater). De laatste decennia worden steeds meer toepassingen van fytotechnologie onderzocht, zoals:
Of fytotechnologie toepasbaar is of niet verschilt sterk per verontreinigingssituatie. Dit hangt onder andere af van:
Zijn al deze omstandigheden gunstig dan is fytotechnologie een voordelig, duurzaam en ook een esthetisch aantrekkelijk alternatief voor traditionele saneringsmethoden. Een groot voordeel is ook dat in veel gevallen het vrijgekomen plantmateriaal kan worden geoogst en gebruikt als grondstof of als bron voor bio-energie.
Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact op met Maurice Henssen of Freek van den Heuvel.